Als uw schulden heeft door een achterstallige betaling zult u waarschijnlijk te maken gaan krijgen met een incassobureau. Dit kan misschien intimiderend overkomen, maar is de normale procedure voor het innen van schulden. Het bedrijf waar u de schulden heeft, schakelt deze incassobureaus in voor het incasseren van de schulden. Ze geven het in feite uit handen aan een bedrijf dat zich daarin specialiseert.

Wat is een incassobureau?

Incassobureaus zijn bedrijven die zich specialiseren in inning van schulden waar de oorspronkelijke schuldeiser het geld niet betaald heeft gekregen.

Er zijn vele incassobureaus in Nederland. Zo zijn is er ook een incassobureau in diverse steden te vinden. Sommige zijn klein en gespecialiseerd zijn in het verzamelen alleen bepaalde soorten schuld. Anderen zijn juist grote bedrijven die in meerdere landen actief zijn. In de afgelopen jaren zijn er veel nieuwe incassobureaus bijgekomen.

Incasseerders werken meestal op één van de volgende twee manieren:

1. De oorspronkelijke schuldeiser verkoopt de schuld aan het incassobureau. Ze verkopen de schuld tegen een gereduceerd bedrag aan het incassobureau, zodat ze direct geld ontvangen. Het incassobureau wordt de juridische eigenaar van de schuld en maakt hun winst door inning van het gehele bedrag bij de consument / bedrijf.

2. De oorspronkelijke schuldeiser nog steeds eigenaar is van de schuld, maar die maakt gebruik van de diensten van het incassobureau om contact met u op te nemen en het geld te incasseren. Het incassobureau ontvangt vaak een percentage van het geld dat ze ophalen. Volgens de wet heeft het incassobureau recht op een extra percentage wanneer iemand zijn of haar rekening niet op tijd betaald. Deze kosten moeten door de gene met de schuld worden voldaan.

Wat kan een incassobureau?

Incassobureaus hebben geen bijzondere wettelijke bevoegdheden, zoals een deurwaarder dat bijvoorbeeld wel heeft. Zij kunnen niets anders dan de oorspronkelijke schuldeiser kan. Vaak werken er bij de incassobureaus mensen met een juridische achtergrond en weten dus hoe de wet in elkaar steekt op dit gebied.

Incassobureaus zullen vaak brieven sturen en telefonisch contact met u zoeken om de schuld betaald te krijgen.

Wat moet ik doen als een incassobureau contact met mij opneemt over mijn openstaand schulden?

Het is belangrijk om in ieder geval het gesprek aan te gaan. Als u niet reageert op de brieven en gesprekken van het incassobureau, dan heeft dat vaak juist een averechts effect. Probeer naar een oplossing te zoeken zodat uw schulden kunnen worden afbetaald.